Het aantal opgeheven bedrijven lag afgelopen jaar met 153.000 op het hoogste niveau sinds het begin van de huidige meetmethode in 2007. Faillissementen maken maar een beperkt deel uit van de bedrijfsopheffingen.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Als percentage van het totaal aantal bedrijven lag het aantal opheffingen afgelopen jaar op 6 procent. In 2022 lag het percentage bedrijven dat stopte bijvoorbeeld iets hoger, op 6,1 procent.

Er waren afgelopen jaar 1.984 faillissementen, wat neerkwam op 1,3 procent van de opgeheven bedrijven. Het aantal faillissementen steeg in 2024 met 28 procent.

Meeste stoppers bij bedrijven in vervoer en handel

In de bedrijfstakken handel en vervoer en opslag stopte afgelopen jaar het grootste percentage bedrijven (bijna 8 procent).

In de bouw was de grootste toename te zien, van 4,4 procent van alle ondernemingen in die sector in 2023 naar 6,3 procent afgelopen jaar. In de landbouw, bosbouw en visserij lag het aandeel opheffingen met 3,5 procent het laagst.

Het totaalaantal bedrijven in Nederland is sinds 2015 met meer dan de helft toegenomen. Dat komt vooral door de opkomst van eenmanszaken, waar ook zzp'ers onder vallen. Die zelfstandigen stoppen de afgelopen tijd vaak door de aangescherpte handhaving op schijnzelfstandigheid.

Afgelopen jaar hadden negen van de tien gestopte ondernemingen één werknemer, negen jaar eerder was dat nog 83 procent.

LEES OOK: Op export gerichte startups lijken nog geen paria voor investeerders: ‘We zien geen gevoeligheden’